Spara pengar i driften

När man driver en egen biograf kan det vara klokt att hålla en del koll på ekonomin. Om man inte gör det kan det snabbt gå utför och då gäller det att försöka rädda situationen snabbt. Genom att hålla koll kan man avvärja en katastrof i rätt tid. Men hur kan man spara pengar i verksamheten?

Hitta billigare leverantörer

Ett sätt att spara pengar på är genom att hitta billigare leverantörer. På en biograf går det åt en hel del läsk, godis, snacks och annat. Genom att välja en lite billigare leverantör kan man spara in många kronor. Oavsett om det bara skiljer någon krona på varje sak blir det mycket pengar på ett år.

Sök efter varor med kortare datum

Ett annat alternativ är att köpa in varor där datumet håller på att gå ut. Ibland kan man spara en hel del pengar på det. Om datumet är nära utgång eller om det precis har passerat kan man trots allt sälja saken för halva priset så länge kunden informeras och det inte finns några hälsomässiga skäl att inte handla.

Sök ideell kraft

När biografen blir lite större kan det vara dags att anställa mer personal. Ett tips kan vara att anställa lite ideell kraft, eller att ta hjälp av Arbetsförmedlingen. Det finns många människor som inte har något arbete och som kan arbeta på bio. Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med att finna bra anställda och det går ofta att få bidrag för dem.

Om det gäller personer som inte har arbetat förut kan det också vara en idé att fråga om någon kan tänka sig att arbeta ideellt, eller mot att kanske se ett par filmer då och då. Det är ett sätt att spara en del pengar på och de som anställs får också en merit att lägga till på sitt CV. Det kan också vara ett utmärkt tillfälle att hitta personer som kan arbeta extra under semester eller liknande.

Välj billigare filmer

När man driver en biograf måste man såklart visa filmer för besökarna. Beroende på vad det är för film kan de kosta lite olika. Det handlar ofta om vilka rättigheter som behövs med mera. I regel kan det vara nyare filmer, eller filmer med mycket musik som kan kosta en del extra. Det kan som ägare av biografen vara klokt att fundera över om det är bättre att ta in fler billigare filmer, än få dyra. Det kan också vara bra att kolla om man kan använda sig av något samarbete med filmskapare eller liknande för att få ner priset på filmerna något mer.

Just när det gäller filmerna är det viktigt att de passar besökarna. Det kan därför vara klokt att fråga dem om det är några filmer de vill se eller som de tycker saknas. Då kan man få en bra bild av vilka filmer som är populära och vad det är värt att lägga lite mer pengar på. Att visa dyra filmer som det inte finns något intresse för gör att mycket pengar försvinner i onödan.