Driva en biograf miljövänligt

Om man äger en biograf kan det vara svårt att göra allt miljövänligt. Men det kan vara bra att tänka på att i alla fall göra det som går så miljövänligt som möjligt. Men hur kan man gå tillväga?

Miljövänliga förpackningar

Ett alternativ för att uppnå en mer miljövänlig verksamhet är att använda miljövänligare förpackningar, eller genom att återanvända olika lådor, askar med mera. Efter en film slängs de flesta popcornkartonger, men ett alternativ kan vara att servera popcornen i miljövänliga plastbunkar eller liknande som samlas in efter filmen, diskas och återanvänds.

Städa mer effektivt

Ett annat alternativ är att städa på ett mer effektivt och miljövänligt sätt. Det finns flera miljövänliga rengöringsmedel på marknaden som kan användas för att göra rent både bänkar, maskiner, skärmar, golv och toaletter. Medlen doftar ofta inte lika starkt som vanliga rengöringsmedel och det gör att man inte behöver oroa sig för att allergiker eller astmatiker ska må dåligt av de medel som används.

Sopsortera

Sopsortering bör vara en självklarhet på varje miljömedveten biograf. Det kan till exempel handla om att sortera papper, plast och metall. Efter varje film kan det vara bra att ta en extra runda i salongen och städa undan sådant som besökare har lämnat kvar och sedan lägga det i rätt kärl. Om det finns större soptunnor i biosalongen kan det också vara en god idé att ta på sig handskar och sortera det som ligger i dem. Ett annat alternativ är att be besökarna att sortera sitt avfall i olika behållare, men det är inte alltid det faller så väl ut.

Slösa inte på el och vatten

I att hålla arbetet miljövänligt gäller det också att spara på el och vatten så gott som det går. Ett alternativ är att sätta timers på en del lampor. Det kan också vara klokt att sätta in rörelsesensorer eller liknande på toaletter och i korridorer. Då tänds lampan när någon rör sig i utrymmet och sedan släcks den när personen går därifrån. Genom att också sätta in rörelsesensorer på vattenkranar slipper man vatten som inte stängs av när någon lämnar toaletten. När det gäller tvål och liknande kan det också vara klokt att ordna med lösningar som inte är fullt lika lätta att utnyttja som en vanlig tvålkopp. Generellt sett kan man säga att ju mindre som används, desto bättre är det för miljön.

Det är inte bara besökarna som behöver tänka på det här utan också anställda som arbetar på bion. Det gäller till exempel att man inte gör för mycket popcorn, glass eller annat. Även de anställda måste se till att de inte tänder lampor som inte behövs och att de inte låter vattnet rinna helt i onödan.

Miljövänlig teknik

I dag sker det mesta automatiskt när det gäller biografer och filmvisningar. Det kan dock vara bra att tänka på att också använda sig av en mer miljövänlig teknik. Det finns datorer och annat som inte drar lika mycket ström som gamla apparater och det kan vara klokt att investera i sådana.