Att äga en biograf

Visst skulle det väl vara härligt att äga en egen biograf? Att kunna gå där och njuta av popcorndoften, bestämma vilka filmer som ska visas och så vidare. Men hur är det egentligen att äga en egen biograf och hur mycket arbete medför det?

Sena kvällar

Att äga en biograf betyder att man måste arbeta en hel del sena kvällar, om man inte har anställda som sköter arbetet åt en. Till en början kan det dock vara svårt att anställa människor innan man vet att biografen kommer att gå runt. I de allra flesta fall går människor på bio under kvällar, nätter och helger. Under dagtid brukar det inte vara många besökare. Man måste som ägare av en biograf därför vara medveten och förberedd på att kanske inte få gå och lägga sig speciellt tidigt varken under veckorna eller på helgen. Dessutom ska man efter stängningsdags skriva kvitton, räkna kassan, städa salongen, göra rent popcornmaskin och en hel del annat. Även om biografen stänger klockan 23 tar det ytterligare en eller flera timmar innan allt är klart och man kan gå hem.

Förberedelser och annat

Innan biografen ska öppna måste man också förbereda en del. Man måste gå igenom salarna på biografen och se till så att de är städade. Man måste också se till att tekniken fungerar och att rätt filmer kan startas när de ska börja. När det gäller kassan måste man också se till att det finns växel i den, att den är startad och så vidare. Besökare som kommer för att se en film på biografen vill ofta äta lite godis, chips och såklart de åtråvärda biopopcornen. Även olika drycker går åt och man måste se till att allt verkligen är påfyllt. Popcornen kan man börja göra en stund innan de första besökarna kommer, men det gäller att inte göra för mycket. Sega och kalla popcorn är det ingen som vill ha. När det gäller godis och chips är det inte fel att fylla på lite extra i hyllorna speciellt inför helgen.

Att välja filmer

Som ägare av en biograf gäller det också att hänga med i vilka filmer som är populära. Man kan förvisso bestämma själv vilka filmer som ska visas men om det inte är så många andra som vill se dem kommer man inte att få någon inkomst till biografen och då får man till slut stänga den. Det är viktigt att erbjuda ett blandat utbud av filmer. Det kan till exempel vara så att man visar vissa filmer under dagen eller kvällen och sedan fortsätter man med mer populära filmer. Under riktigt sena kvällar eller nätter kan det också visas skräckfilmer och liknande för personer som är intresserade av det.

När man äger en biograf kan det vara klokt att hålla koll på de senaste filmsläppen från olika filmskapare. När det gäller trilogier och annat är de relativt säkra kort om de tidigare filmerna har varit succéer. Fristående filmer kan vara lite mer riskabla att sända under längre tid.